Expositie over historie 125 jaar Coca-Cola

HOORN - Hessel de Jong, directeur Coca-Cola Nederland, en Hans Stuijfbergen, directeur Museum van de Twintigste Eeuw, openden zondagmiddag de speciale expositie rondom het 125-jarig bestaan van Coca-Cola. Naast een 8 meter hoge colafles werd een geveldoek van het expositie-affiche onthuld en een toost uitgebracht.

De tentoonstelling in het Museum van de Twintigste Eeuw is vanaf heden t/m 4 september 2011 te bezichtigen. De boeiende historie van het beroemdste frisdrankmerk ter wereld wordt verteld aan de hand van een compleet ‘Coca-Cola museum’. Er is geput uit de Coca-Cola-archieven in Atlanta, maar ook uit particuliere verzamelingen en de collectie van het bedrijf in ons land. Prachtige affiches, emaille borden, oude koelkasten, oude films en foto’s en honderden uiteenlopende objecten geven een goed beeld van de boeiende historie achter de bruine frisdrank. Dagelijks worden er 1,6 miljard coke’s gedronken en 125 jaar geleden begon het met slechts enkele glazen per dag.

Teksten, foto’s, advertenties, commercials, honderden originele Coca-Cola objecten als koelkasten, flesjes, blikjes, affiches, dienbladen, glazen vertellen de historie van het bekendste merk wereldwijd. In een filmzaal worden historische films vertoond, displays geven een beeld van het bottelen van de bekende flesjes, blikken en emaile borden tonen de mooiste reclame-uitingen. Zelfs het MuseumCafé en de MuseumShop van het Museum van de Twintigste Eeuw zijn deze zomer helemaal in Coke-sfeer.

Bedacht door apotheker
Het verhaal van Coca-Cola begint op 8 mei 1886. Apotheker dr. John Pemberton creëerde in zijn werkplaats de eerste partij van wat later de meest verfrissende drank ter wereld zou worden: Coca-Cola; een nieuwe drank, een wonderfrisdrank die tegelijk verkwikkend en verfrissend is. Pemberton ging met een vaatje Coca-Cola-siroop naar Jacob’s apotheek in Atlanta. Daar werd het vermengd met koolzuurhoudend spuitwater en voor vijf cent per glas verkocht. De geheime formule wordt tot op de dag van vandaag bewaard in een bankkluis in Atlanta.

Vanaf 1928 in ons land
Pas in 1899, toen Coca-Cola al dertien jaar in sodafountains werd gedronken, kregen twee juristen het recht Coca-Cola te gaan bottelen. Het Coca-Cola flesje was geboren. Jaren later, tijdens de Olympische Spelen van 1928, kwam Coca-Cola voor het eerst naar Nederland. Het eerste verkooppunt was een kraampje op het terrein van het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Museum gaat naar Oostereiland
De tentoonstelling “125 Jaar Coca Cola” is de laatste expositie van het Museum van de Twintigste Eeuw in twee voormalige kaaspakhuizen aan de Bierkade in Hoorn. Na 4 september 2011 sluit het museum tijdelijk om half oktober 2011 te heropenen in een voormalige gevangeniscomplex bij de Hoornse haven. Op het Oostereiland, zie ook www.oostereiland.nl , krijgt het museum meer ruimte en mogelijkheden voor de collectie en voor wisseltentoonstellingen.
Opening Coca-Cola expositie in Hoorn’s museum Opening Coca-Cola expositie in Hoorn’s museum
De directeur van Coca-Cola wordt rondgeleid. De directeur van Coca-Cola wordt rondgeleid.