Spannendste Tijdreis met Stoomtram en Boot!

De locomotief fluit en de stoker gooit kolen op het vuur! Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint. Luister naar de cadans van de wielen, hoor hoe de stoom sist en voel hoe de tram zich een weg baant door het eeuwenoude Westfriese landschap.

Reis mee!
Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik v.v. rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. Tussen Medemblik en Enkhuizen v.v. vaart het museumschip over het IJsselmeer. Maak een dagtocht door deze Historische Driehoek of maak een korte reis met Stoomtram 1926. Ook worden er speciale ritten en evenementen georganiseerd. Tijdens de speurtocht Stoomsafari kunnen jong en oud onderweg alles beleven rond het vervoer per stoomtram.

Bello en de Collectie
De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Bekend is locomotief Bello, maar er zijn er meer! De ‘vierkante’ tramlocomotief 8 van de Haagsche Tram en locomotief 18 van de Gooische Tram zijn zelfs de enige rijdende exemplaren van dit type ter wereld. De collectie stoomtramlocomotieven, teakhouten rijtuigen en wagens wordt gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik uit 1887, die compleet met de oorspronkelijke stations bewaard is gebleven. 
Het grote museumschip Friesland is in 1955 gebouwd voor de veerdienst naar Terschelling.

Informatie
Op iedere tram en boot is een hapje en een drankje verkrijgbaar. In onze dienstregeling vindt u de dagen en tijden waarop de verschillende programma’s worden uitgevoerd, alsmede de prijzen. Groepen vanaf 12 personen reizen met korting. Hiervoor zijn diverse arrangementen samengesteld. ook in combinatie met andere attracties, zoals het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Meer informatie en de dienstregeling per dag vindt u op: www.museumstoomtram.nl / tel. 0229-214862
De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik wordt gesteund door de BankGiro Loterij

Programma 2011:

Historische Driehoek
Vanaf 9 april tot en met 30 september, uitgezonderd maandagen in april, mei, juni en september, iedere zaterdag en zondag vanaf 26 maart en dagelijks van 15 tot en met 26 oktober (uitgezonderd 24 oktober)
Een dagtocht tussen de drie steden in de Historische Driehoek Enkhuizen-Medemblik-Hoorn. Het programma bestaat uit een reis per stoomtram over de oude lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik of omgekeerd en per boot tussen Enkhuizen en Medemblik v.v. Voor vertrek en na aankomst kan gratis worden deelgenomen aan een bijzondere ontdekkingstocht naar het vuur in de locomotief, de goederen en post die verzonden moeten worden en de grote stoere locomotieven in de werkplaats. Deze Stoomsafari is een belevenis voor jong en oud.
- Aanvangstijden in Hoorn en Enkhuizen zijn op iedere rijdag om 11.00 uur. Tijdens feestdagen en vakantieperiodes wordt de dienstregeling uitgebreid.
- Prijzen: dagkaart volwassenen € 19,70, kinderen 4-12 € 14,70, gezinskaart € 61,- (exclusief enkele reis NS Hoorn-Enkhuizen v.v.).
- Voor dit programma bestaan diverse groepsarrangementen
- Stoomidee: Individuele arrangementen: Een voordelig Stoomidee is een combinatie van stoomtram en boot met nog een attractie, bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum, het Bakkerijmuseum of een fietstocht door West-Friesland
- Nieuw in 2011: de dienstregeling is aangepast. Reizigers die beginnen in Hoorn per stoomtram en doorreizen per boot kunnen vanaf 2011 meer tijd in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen besteden. Reizigers die de Historische Driehoek starten in Enkhuizen per boot naar Medemblik en doorreizen naar Hoorn hebben meer tijd om een attractie in Medemblik te bezoeken.

Stoomtram 1926
Op zaterdagmiddag en op een aantal middagen in juli en augustus organiseert de Museumstoomtram het korte programma ‘Stoomtram 1926’, dat begint met een ontdekkingstocht langs de collectie stoomtrams in Hoorn. Aansluitend maken we een korte stoomtramrit naar Wognum en terug met de historische houten rijtuigen en goederenwagens uit de collectie.
Prijzen: volwassenen € 10,15, kinderen 4-12 € 7,60
Combineer Stoomtram 1926 met een bezoek aan de fraaie stad Hoorn. De stadswandeling begint vanaf 13.00 uur bij het stoomtramstation Hoorn. In de stad krijgt u koffie met Hoornse broeder. Vervolgens rit per Stoomtram 1926. Prijzen: volwassenen € 15,15, kinderen 4-12 € 12,60
Bijzonder dineren
Gedurende een aantal avonden in 2011 rijdt de speciale Candlelight Express. Voor een echt bijzondere en romantische avond uit komt u dineren in de stoomtram. Zie www.museumstoomtram.nl voor rijdagen, menu’s  en reserveringen.

Speciale evenementen:
Themajaar ‘Op reis met de Gooische Moordenaar’: hele seizoen 2011
In 2011 organiseert het museum het themajaar ‘Op reis met de Gooische Moordenaar’. In 2011 zal het namelijk 130 jaar geleden zijn dat de eerste stoomtram ging rijden tussen Amsterdam en ’t Gooi. 90 Jaar geleden ging locomotief 18 bij diezelfde Gooische Stoomtram rijden. Deze locomotief is samen met de Gooische luxe salonrijtuigen 21 en 22 teruggevonden en gerestaureerd in ons museum en rijdt daar regelmatig, zodat mensen het reizen in het verleden echt kunnen beleven.
Het is de bedoeling in 2011 themaritten met de Gooische Stoomtram te rijden en in tentoonstellingen te vertellen welke rol de stoomtram heeft gespeeld in de ontwikkeling van ’t Gooi als woongebied voor Amsterdammers, de badplaats Muiderberg, het kunstenaarsdorp Laren en aandacht te besteden aan de toepassing van kunststromingen als Jugend Stil in deze ‘industriële monumenten’. Tenslotte hoopt het museum aandacht te vragen voor de restauratie van een bijzondere Motortram in onze collectie, die vanaf 1929 ging rijden in ’t Gooi en die het museum een aantal jaren geleden als noodwoning in Hilversum heeft teruggevonden

Spannendste Tijdreis met Pasen: 24 & 25 april
Reizen volgens een uitgebreide dienstregeling met stoomtram en boot door de Historische Driehoek langs de kleurrijk bloeiende tulpenvelden. In deze periode is bovendien een ritje in een historische autobus naar het Stoommachinemuseum, Imkerij de Bijenstal en kasteel Radboud mogelijk. Zelf de post en de goederen sorteren in de stoomtram. Kolen stoken in de locomotief en verkleden als Ot en Sien kan tijdens de Stoomsafari. Alles voor een prijs! Vertrektijden Hoorn: 11.00 uur en 13.30 uur. Vertrektijden Enkhuizen: 11.00 uur en 15.00 uur.
Prijzen: dagkaart volwassenen € 19,70, kinderen 4-12 € 14,70, gezinskaart € 61,- (exclusief enkele reis NS Hoorn-Enkhuizen v.v.)
 
Tijdreis langs de Tulpenvelden in de meivakantie: 30 april – 8 mei
Reizen volgens een uitgebreide dienstregeling met stoomtram en boot door de Historische Driehoek langs de kleurrijk bloeiende tulpenvelden. In deze periode is bovendien een ritje in een historische autobus naar het Stoommachinemuseum, Imkerij de Bijenstal en kasteel Radboud mogelijk. Zelf de post en de goederen sorteren in de stoomtram. Kolen stoken in de locomotief en verkleden als Ot en Sien kan tijdens de Stoomsafari. Alles voor een prijs! Beleef het allemaal tijdens het spannendste dagje uit van de meivakantie. Vertrektijden Hoorn: 11.00 uur en 13.30 uur. Vertrektijden Enkhuizen: 11.00 uur en 15.00 uur.
Prijzen: dagkaart volwassenen € 19,70, kinderen 4-12 € 14,70, gezinskaart € 61,- (exclusief enkele reis NS Hoorn-Enkhuizen v.v.)
Historisch thema-evenement: De stoomtram tussen 1940 en 1945: 7 en 8 mei

In het weekend van 7 en 8 mei 2011 zal de Museumstoomtram in samenwerking met verschillende verenigingen op het gebied van levende geschiedenis het spoor tussen Hoorn en Medemblik terugbrengen in de periode 1940-1945.Vanaf station Hoorn stapt u in de stoomtram om vervolgens op elk station een kijkje te kunnen nemen in verschillende periodes van de Nederlandse oorlogsjaren. Zo waant u zich terug in de geschiedenis en maakt mee hoe het eruit zou kunnen hebben gezien tijdens de mobilisatie van het Nederlandse leger, de Duitse bezetting en de bevrijding van Nederland door het Canadese en Britse leger. Om tot slot deelgenoot te worden van uitbundige bevrijdingsfeesten. Tijdens de rit komt u burgers, soldaten en personeel van de stoomtram tegen die u vergezellen in uw reis door de tijd. Hiermee willen we onze bezoekers op een interactieve manier een belangrijk gedeelte van onze vaderlandse geschiedenis zintuiglijk laten ervaren. Stoomtrams vertrekken op beide dagen volgens een uitgebreide dienstregeling uit Hoorn (tussen 9.30 en 13.30 uur) en Medemblik (tussen 11.30 en 16.30 uur).

Een evenement over de Tweede Wereldoorlog in Nederland? Zonder op de details in te willen gaan: een periode waarin ook de geschiedenis van het railvervoer een aantal inktzwarte bladzijden heeft gekend. Waarom dan een thema-evenement bij ons over juist deze periode? Het is een periode waarin uiteraard veel gebeurde en waarin je heel verschillende situaties die zich afspeelden, per tijdsperiode op verschillende plaatsen kunt laten zien. Het Landelijk Platform Levende Geschiedenis staat bekend om de integere re-enactments die het uitvoert. Dus geen veredeld oorlogje spelen, maar nauwkeurig het leven uit die tijd reconstrueren.
Mei: themamaand Stoomidee Westfriesland: Westfriesland met stoomtram en fiets.
 
Stoomfestival West-Friesland onder Stoom: 2 juni tot en met 5 juni
Een historisch themafestival op en tussen de gerestaureerde stations tussen Hoorn en Medemblik, bestemd voor de fijnproevers, die een totale historische reisbeleving willen meemaken. Bijna alle medewerkers en de hele collectie stoomtrams komen in actie. Meer informatie: www.museumstoomtram.nl
Juni: themamaand Stoomidee Medemblik: Met stoomtram en boot naar het Bakkerijmuseum.
Spannendste Tijdreis met Pinksteren: 12 & 13 juni
Reizen volgens een uitgebreide dienstregeling met stoomtram en boot door de Historische Driehoek. In deze periode is bovendien een ritje in een historische autobus naar het Stoommachinemuseum, Imkerij de Bijenstal en kasteel Radboud mogelijk. Zelf de post en de goederen sorteren in de stoomtram. Kolen stoken in de locomotief en verkleden als Ot en Sien kan tijdens de Stoomsafari. Alles voor een prijs! Vertrektijden Hoorn: 11.00 uur en 13.30 uur, Vertrektijden Enkhuizen: 11.00 uur en 15.00 uur.
Prijzen: dagkaart volwassenen € 19,70, kinderen 4-12 € 14,70, gezinskaart € 61,- (exclusief enkele reis NS Hoorn-Enkhuizen v.v.)

Spannendste Tijdreis in de zomervakantie: 23 juli-21 augustus
Reizen volgens een uitgebreide dienstregeling met stoomtram en boot door de Historische Driehoek. In deze periode is bovendien een ritje in een historische autobus naar het Stoommachinemuseum, Imkerij de Bijenstal en kasteel Radboud mogelijk. Zelf de post en de goederen sorteren in de stoomtram. Kolen stoken in de locomotief en verkleden als Ot en Sien kan tijdens de Stoomsafari. Alles voor een prijs! Beleef het allemaal tijdens het spannendste dagje uit van de zomervakantie. Vertrektijden Hoorn: 11.00 uur en 13.30 uur, dinsdag, woensdag en donderdag tevens om 10.00 uur. Vertrektijden Enkhuizen: 11.00 uur en 15.00 uur. Vertrektijd Medemblik dinsdag, woensdag, donderdag om 11.50 uur.
Prijzen: dagkaart volwassenen € 19,70, kinderen 4-12 € 14,70, gezinskaart € 61,- (exclusief enkele reis NS Hoorn-Enkhuizen v.v.)
 
Spannendste Tijdreis met Stoomtram en Boot! Spannendste Tijdreis met Stoomtram en Boot!